Hazır giyim, ev dekorasyonu, spor ürünleri vb. sektörler için önemli alanlardan biri de vitrin düzenlemedir. Şu an İstanbul’da bu alanda eğitim vermek için açılmış onlarca kurs bulunmakta. Görsel düzenleme atölyelerine rağbet oldukça fazla. Satış sektöründekiler ilgi çekici vitrinlerin satışı ne kadar etkilediğinin farkındalar. İlgi çekici bir vitrin, aslında müşterisine de ilk kancayı atıyor ve bu kanca satışa dönüşme olasılığını artırıyor.
Öğretmenin sınıftaki rolleri üzerine okuduğum bir yazıda arkadaş, rehber, anne-baba rolü dışında “satıcı” sözcüğüne rastladığımda şaşırmıştım. Gerçekten de öğretmenin belki de üstüne hiç düşünüp konuşmadığımız en önemli rolü satıcılık olabilir. Derse girdiğinde planladığı bilgiyi-beceriyi öğrencilere vermeye çalışan kişi öğretmen. Bizim öğrenciliğimizde bilgiye çok uzaktık belki de bu yüzden öğretmenin planladığı dersteki bilgileri almak için çaba sarf eden bizdik. Öğretmenin bizlere bilgiyi ulaştırması için özel bir şey yapmasına da gerek kalmayabiliyordu; oysa bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu günümüzde öğrencilere bilgiyi/beceriyi sunmak için iyi bir satıcı olmak gerekiyor.
Sınıfın içinin, duvarlarının öğrenmeye uygun olarak tasarlanması öğrenmeyi destekleyecektir. Örneğin Dünya ve Uzay temalı bir üniteye geçiş yapıyorsunuz. Sınıfın siyah bir kuşakla kaplandığını ve Güneş Sistemi’nin bu sınıfın tavanında oluşturulduğunu hayal edin. Böyle bir sınıfta Güneş Sistemi’ne dair anlatılar daha etkili olacaktır. Sınıfın güvenli ve mutlu bir öğrenme alanına dönüşmesi ve öğrencileri motive edecek ortamı yaratmak için “sınıf tasarımı” kullanımı iyidir.
Sınıf tasarımının yalnızca dekoratif bir amacı olabilir, bunun yanı sıra sınıfta özel alanlar yaratılabilir. Örneğin doğum günü köşesi, sınıf istatistikleri köşesi, öğrenci dolaplarının kime ait olduğunu gösteren tanıtıcı simgeler vb. Sınıfı bir sahne olarak gördüğümüzde bu sahnenin tasarımı da önemli olacaktır. Nasıl ki bir tiyatro oyununda sahne dekoru, oyundaki dramatik yapıyı güçlendiriyorsa sınıfta yapılacak görsel düzenleme de sınıftaki öğrenme ortamına destek olacaktır. Örneğin doğal afetler konusunu işleyecek öğretmenin sınıf ortamına asacağı posterler, öğrenme haritaları, merakı artıracak soru panoları, doğal afetlerle ilgili afişler display oluşturacak ve konuyla ilgili öğrenmeye katkı sağlayacaktır.
Sınıfta oluşturulacak okuma köşesi, kitapların sergileniş biçimleri, sınıf yaş seviyesine uygun olarak asılan harfler, sayılar, elementler, haritalar ve bilgilendirme levhaları ya da benzeri köşeler ve tasarımlar öğrenciler için ilgi çekici olabilir. Öğrencilerin ürünleri de onlara verilen değeri gösterebilmek açısından sınıfta sergilenebilir.
Günün karikatürü, haftanın bulmacası, zor sorular, bunları biliyor muydunuz gibi bölümler yaratılarak öğrencilerin sınıfta boş oldukları anlarında ilgilenebilecekleri alanlar yaratılabilir. Haftanın akışı, dersler, ayın menüsü, rutinler, sınıf için sorumluluklar vb. tablolar sergilenebilir. Proje ya da benzeri kontrol amaçlı çalışmalar yapılıyorsa bunların kontrol çizelgeleri de sergilenebilir.
Sınıf tasarımı oluşturmayı bir mekanın bütünsel olarak düzenlemesi olarak düşünebiliriz. Öğrencilerin aktif olarak evden daha fazla zaman geçirdikleri sınıflarının çevre tasarımı öğrenmeyle, güvenle, sıcaklıkla, heyecanla doğrudan ilgilidir. Yıllar içinde özenli, heyecanını kaybetmemiş, iç disiplini yüksek öğretmenlerin yaptıkları dokunuşlarla sınıflarında öğrenmeyi desteklediklerine tanıklık ettim.
Müjdat Ataman
Okul Müdürü
www.mujdatataman.com
[email protected]