14 Mart Pi günü öncesinde, Eğitimpedia’da yayınlanan Okullarda Gösteri Sezonu Başladı yazısını hatırladım. Çocuklara Pi sayısının basamaklarını ezberletip onları yarıştıracak, Pi sembolü biçiminde bir araya gelip fotoğraf karesi alacak, üzerinde Pi sembolü olan pastalar mı yaptıracaktık? Yoksa çocukların merkezde olduğu, kendi seçimi ile şekillenen, öğrenci öğretmen iletişimini güçlendirecek özgün ve yararlı etkinlikler yapılabilir miydi?
14 Mart’ı kapsayan haftayı Matematik Haftası ilan ettik. Hafta içi öğlen teneffüslerinde ilkokul-ortaokul atölye çalışmalarında çocukların mühendislik, matematik ve sanatsal becerilerini kullanabilecekleri, bir şeyler üretecekleri etkinlikler seçtik: Dengede duran kalpler, optik illüzyon oyuncağı, 4 renk problemi, tangram ve geometrik fırıldaklar.
İllüzyonun matematikle bir ilgisi var diye düşünerek bir illüzyon gösterisi izledik. Üniversiteden bir matematik bölümü öğretim üyesi ağırladık, üst bilişsel matematik sorularını çözmekle uğraştık. Düşünmekle uğraşılan soruları koridorlara da astık. Kutu oyunları odası hazırladık; GO, Mangala, Koridor, Mikado, Domino, 4 In a Row ve Tetris gibi oyunları hafta boyunca herkesin kullanımına açtık.
Sürecin yürütülmesinde 7. sınıf öğrencilerinden oluşan Matematik Gönüllüleri sorumluluk aldılar.

Yararlı bir iş yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdikleri anda bu hafta ne yazacağıma karar vermiştim.
Matematik Haftası’nın ilgi gören etkinliklerden biri 4 Renk Problemi’ydi.
“Sınırları ortak olan iki ülke aynı renkte olmamak koşuluyla, bir düzlem üzerine çizilen
bir harita, en çok dört renk ile boyanabilir mi?” sorusundan yola çıkılarak ortaya atılmıştı.
Üç rengin yeterli olmadığını basit denemelerle siz de bulabilirsiniz. Dört rengin her harita için yeterli olduğu ise 1976’da IBM 370 bilgisayarlarının yardımıyla kanıtlandı. Böylece ispatında bilgisayar kullanılan ilk matematik problemi olarak dikkat çekti.
Bu haftanın denemesi, 4 Renk Problemi.
Keyifli öğrenmeler!

4 Renk Problemi
Seviye: 2-7. Sınıf
Malzemeler: 4 renk boya kalemi, Harita (Ek1)
Amaç: Ortak sınırı (kenarı) olan parçalar aynı renge boyanmadan (köşeler değebilir), haritayı renklendirmek.
Ne yapmalı:
- Önce, 3 rengin yeterli olmadığı deneme yanılma ile görülür.
- 4 renk seçilerek harita boyanır.
- 4 renk ile boyanamayacak zorlukta bir harita tasarımı için uğraşılır ☺

D. Pelin Sakın
Matematik Öğretmeni
[email protected]