Sömestr tatilini fırsat bilip bir süredir ertelediğim sağlık kontrollerini yaptırmak istedim. Alanında iyi bir doktordan randevu alabilmek için Google’daki tavsiye sitelerinden danışan yorumlarını okudum. Doktorların özgeçmişleri kadar fotoğraflarını, sosyal medya hesaplarını taradım.
Doktorla görüştüğümde ilk fark ettiğim, Google’daki fotoğrafların en az 10 yıl kadar eskiye ait oluşuydu. İletişim kurmak çoğu zaman pek güçtü. Başka bir hastanenin yakın zamanda yaptığı tahlil sonuçlarını telefon ekranından incelemeyi reddedip imzalı antetli kağıtta teslim etmem gerektiğini söyledi. “Yorulur musunuz?” “Güçsüzlük var mı?” “Sık yemek yer misiniz?” gibi genel sorular sorup verdiğim hiçbir yanıtı kabul etmedi, aynı soruları defalarca aynı kalıp ile sordu.
Anlattığım hikayeyi biraz değiştirelim mi? Hekim yerine öğretmen, danışan yerine öğrenciyi koyalım. En başta araştırmayı yapan da veli ve öğrenci olabilir, orayı okuyucuların hayal gücüne bırakıyorum…
Öğrenciler bazı derslerde tablet/bilgisayar oyunları oynamayı, yazılı çalışmaları online araçlarla tamamlamayı istiyorlar. Öğrencilerimin çağının farkındayım, teknoloji ile ilgili taleplerinde esnek davranmayı seçiyorum. Bu onların ihtiyaçlarından biri, görmezden gelip yok sayamam. Tahlil yapılmışsa yapılmıştır. Antetli kağıda ne lüzum var.
Çocuklara sorduğumuz sorular “Bu sorunun bir cevabı var ve ben onu biliyorum, senden de onu duymak istiyorum” olursa da çocukta kaygı düzeyi artar, çocuk kendini iyi hissetmez. Yaratıcılığın önünü kapatmış ve iletişimi kesmiş oluyoruz. Bu nedenle sorulan sorular çeşitlenerek sorulduğunda güven ortamı, beraberinde öğrenme ortamı oluşuyor.
Bu hafta yazıda da bahsettiğim online oyunlardan ve uygulamaları öneriyorum. Benim de severek oynadığım bu oyunların ve uygulamaların kazandırması muhtemel becerileri matematik dersi kapsamındadır.
Keyifli öğrenmeler!
Doğal Sayılarla 4 İşlem
Pac Man yılların eskitemediği bir oyun. Öğrencilerin heyecan ile oynadığı bu oyunda zihinden işlem yapma, karar verme ve planlama becerileri gelişebilir.
Seviye: 2-4. Sınıf
http://www.abcya.com/math_man.htm
https://www.mathplayground.com/mathman_addition.html
Hafıza Kartları
Uzun süreli hafızayı canlandırabilecek bir oyun.
Seviye: 4-6. Sınıf
Toplama
https://www.varsitytutors.com/aplusmath/games/math-memory-addition
Çıkarma
https://www.varsitytutors.com/aplusmath/games/math-memory-subtraction
Çarpma
https://www.varsitytutors.com/aplusmath/games/math-memory-multiplication
Bölme
https://www.varsitytutors.com/aplusmath/games/math-memory-division
Tam Sayılarla 4 İşlem
Araba yarışı yerine bisiklet ve uzay aracı yarışı ile zihinden işlem yapma becerisini geliştiren oyunlar.
Seviye: 5-7. Sınıf
https://www.mathplayground.com/ASB_OrbitIntegers.html
https://www.mathnook.com/math/bike-racing-math-integer.html
Cebir Uygulamaları
Öğrenciler yazılı çalışmalarını tamamladıktan sonra zihinden işlem yapma hızını artırmak için faydalanılabilir.
Seviye: 3-8. Sınıf
https://www.mathgames.com/algebra
Denklem Çözümü
Seviye: 3-6. Sınıf
https://www.education.com/game/solving-equations/
Seviye: 7-8. Sınıf
http://www.math-play.com/two-step-equations-basketball-game/two-step-equations-basketball-game_html5.html
Grup Uyumu ve İş Birlikli Çalışma
Seviye: 3-.8 Sınıf
https://gartic.io/
Online olarak gerçek kişiler ile oynanan bir çizim oyunudur. Oyuncular sırasıyla bir çizim yapar, diğer oyuncular çizim yapan kişinin ne çizdiğini tahmin ederler. Oyunda genel bir oyun takımına girilebileceği gibi sınıf ve ev uygulamalarında önerim özel bir takım oluşturmaktır.
D. Pelin Sakın
Matematik Öğretmeni
[email protected]
Bu yazı FİDE OKULLARI tarafından desteklenmektedir.
